· 

Friese muziek populair op uitvaarten

 

Nederlanders draaien vaak Nederlandstalige muziek bij het afscheid van hun overleden dierbare. Ook lokaal bekende artiesten worden omarmd als het op uitvaartmuziek aankomt. Dit blijkt uit intern onderzoek van Monuta. Monuta analyseerde ruim 3.500 nummers die vorig jaar afgespeeld werden bij afscheidsdiensten.

 

Veel gekozen in Friesland

De muziekkeuze zegt vaak meer over iemand dan soms wordt gedacht. Er wordt niet altijd alleen voor landelijk bekende muzieknummers gekozen. Ook elke regio kent zijn eigen favoriet. Zo is in Friesland het nummer ‘In part fan dy’ van Marcel Smit & Gerbrich fan Dekken een veel gekozen afscheidsnummer.

 

Nederlandstalig

Uit het onderzoek blijkt ook dat we vaak voor Nederlandstalige muziek kiezen. Onder andere Marco Borsato, Claudia de Breij, Frans Bauer, Mieke Telkamp en Ede Staal staan in de top 10 van meest gedraaide nummers op uitvaarten. Marco Borsato staat met de meeste nummers in de lijst. Het nummer ‘Afscheid nemen bestaat niet’ staat op de 4e plaats en Breng me naar het water’ op de 9e plaats. Het hoogst genoteerde Nederlandstalige nummer op de lijst is ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij.

 

Muziekkeuze

Wanneer een dierbare komt te overlijden, moeten de nabestaanden in korte tijd veel regelen. Denk aan de locatie, uitnodigingen en catering. Maar ook is de muziekkeuze is een belangrijk en persoonlijk onderdeel van de afscheidsdienst. Monuta wil dat iedereen afscheid kan nemen met het juiste gevoel. De uitvaartverzorger is daarnaast bekend met de lokale gebruiken in de regio. Het is altijd mogelijk om in een persoonlijk gesprek met de uitvaartverzorger de mogelijkheden te bespreken.

Reactie schrijven

Commentaren: 0